Zigomatik implantlar, dental implantoloji alanında çığır açan bir gelişme olup üst çenede ciddi kemik kaybı olan hastalara umut ve çözüm sunar.
Zigomatik implantlar, elmacık kemiği olarak da bilinen zigomatik kemiğe yerleştirilen bir dental implant türüdür. Zigomatik implantlar, alt ve üst çene kemiğine yerleştirilen geleneksel implantlardan boyut (30-50 mm) ve özellikleri bakımından farklıdır.
Zigomatik implantlar; travma, hastalık veya uzun süreli diş kaybı gibi nedenlerle üst çenede ciddi kemik kaybı olan ve geleneksel implantlara uygun olmayan hastaların tedavisinde kullanılır.
Yenilikçi bir yaklaşım olan zigomatik implantlar; uzun, maliyetli ve bazen etkisiz olabilen kemik grefti prosedürlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Dokusu çok yoğun olan elmacık (zigomatik) kemiğinin içerisine yapılan bu implantlar sayesinde önemli kemik kaybı olan hastalar bile çiğneme ve konuşma yetilerini yeniden kazanabilir, güvenle gülümseyebilir.
Zigomatik implantların yerleştirilmesi süreci geleneksel implantların yerleştirilmesinden daha karmaşık olup özel eğitim ve uzmanlık gerektirir. En iyi sonuçların elde edilmesi için genellikle ağız cerrahları, protez uzmanları ve diğer diş uzmanları ortak çalışmaktadır.
Zigomatik implantların yerleştirilmesi genel anestezi altında yapılır, implantlar dikkatlice konumlandırılıp zigomatik kemiğe sabitlenir, böylece kalıcı protez dişlerin olarak takılması için sağlam bir temel sağlanır.
Ameliyat Sonrası Bakımı: Zigomatik implant uygulamasından sonra hastalara ağız hijyeni, beslenme ve aktivite kısıtlamaları konusunda bilgilendirme yapılır. Ayrıca uygulama sonrası oluşabilecek rahatsızlığı ve enfeksiyonu önlemek için ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler verilir.
Birçok avantajlarına rağmen, zigomatik implantlar her hasta için uygun olmayabilir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi, zigomatik implant uygulaması ile iligili enfeksiyon, sinir hasarı ve implant başarısızlığı gibi olası riskler ve komplikasyonlar söz konusu olabilir.
Kalan kemiğin kalitesi ve miktarı, genel ağız sağlığı ve tıbbi geçmiş gibi faktörler dikkatlice değerlendirildikten sonra uygun hasta seçimi ve titiz cerrahi teknik ile bu riskler en aza indirilebilir.
Hastalarımızın gülümsemelerini görmekten çok mutluyuz!